نکات طلایی برای مطالعه و آماده شدن برای کنکور

توسط | آذر ۱۰, ۱۴۰۱ | آموزشی, مشاوره تحصیلی, مشاوره تربیتی | ۰ دیدگاه

انگیزه، انگیزش و انگیزاننده !!!

انگیزش قلب تپنده آموزش

مقدمه ای بر انگیزش

وقتی انسان شروع به انجام کاری میکند حتما دلایل زیادی را برای خود دارد. چراکه این درایت است که او را ترغیب می کند آن کار را شروع کرده و یا ادامه دهد. یکی از کارهایی که انسان از لحظه تولد تا مرگ همواره انجام می دهد یادگیری می باشد. یادگیری اصول اولیه زنده ماندن همچنین قوانین و فنون زندگی و یادگیری مطالب علمی و … همه رو هم با همه جزء کارهای است که انسان در طی زندگی خود انجام می دهد.

اگر انسان با توانایی ذاتی یادگیری به دنیا آمده اما اجباری برای آن وجود ندارد که از این توانایی استفاده کند. شاید یادگیری روشهای غذا خوردن و یا راه رفتن جهت ادامه زندگی تا حدود زیادی اجباری باشد اما یادگیری مطالب علمی فناوری های جدید به هیچ وجه اجباری نبوده و نخواهد بود. انسان با اختیار خود تصمیم به یادگیری و استفاده از مطالب علمی و فنون جدید می گیرد.

اما چه چیزی باعث میشود انسان ترغیب به انجام کاری شود؟ چه دلیلی دارد که سختی یادگیری را به جان می خرد تا بتواند مطالب جدیدی را بیاموزد؟ در پاسخ به تمامی این سوالات و سوالات شبیه به آن تنها پاسخی که می توان داد، وجود انگیزه می باشد چرا که در نبود این انگیزه توانایی های انسان جهت انجام کارها و یادگیری مطالب شکوفا نشده و مشکلات فراوانی را به دنبال خواهد داشت.

نقش انگیزش

انگیزه، انگیزش و انگیزاننده

قبل از اینکه به توضیح انگیزش در یادگیری بپردازیم بهتر است به اصطلاح انگیزه، انگیزش و انگیزاننده را تک به تک تعریف نماییم.

انگیزه عنوان یک نیرو و انرژی هدفمند تعریف می شود. و انگیزاننده عاملی است که باعث ایجاد این نیرو و انرژی هدفمند در انسان می شود و یا باعث می شود که انگیزه ما افزایش یابد. برای مثال مطمئن بودن از آینده و اتفاق های پیشرو انگیزاننده های است که باعث می شود انگیزه ما برای پس انداز و آینده نگری افزایش یابد.

اما در این میان انگیزش تعریف خاص خود را دارد و هریک از روانشناسان و متخصصین تعریفی را برای خود از انگیزش در نظر گرفته اند. اما به طور کلی اگر بخواهیم تعریف چندین روانشناس متخصص را در مورد انگیزش را جمع بندی کنیم. باید بگوییم که انگیزش فرایندی است که انگیزه را در فرد و یا یک گروه ایجاد کرده و یا باعث تغییر در میزان آن میشود. پس هنگامی که صحبت از انگیزش می شود در واقع به دنبال فرایندی می گردیم تیان بتوانیم از طریق یافتن انگیزاننده های مناسب در شخص یا گروه ایجاد انگیزه نماییم.

در واقع برای اینکه بتوانیم در حوزه انگیزش اطلاعات را جمع آوری کرده و سپس از طریق آن مشکل را برطرف نماییم وایسی به سوالاتی شبیه سوالات زیر پاسخ دهیم.

چه چیزی باعث بروز چنین رفتاری می شود؟ چرا شخص به ادامه کار خود اصرار می ورزد؟ چه اتفاقی افتاد که هدف شخص و یا گروه تغییر کرد؟ چرا اهداف دیگر در اولویت قرار نگرفتند؟ چرا شخص از ادامه رفتار خود منصرف شد؟

با کمی تحمل در پاسخ به سوالات شبیه به بالا متوجه خواهیم شد که انگیزش تنها به دنبال این نیست که آیا شخص یا گروه انگیزه کافی برای انجام یک کار را دارد یا خیر. بلکه می‌خواهد ابعاد و چگونگی شکل گیری انگیزه را مشخص کرده تا بتواند در صورت نیاز انگیزاننده های بهتری را جایگزین نمایید.

برای اینکه مطب را خیلی خوب متوجه شویم با یک مثال ادامه می دهیم. فرض کنید در یک کارخانه مدیر عامل با نارضایتی کارگران و کارمندان مواجه شده که باعث کاهش کارایی و بهره وری در کارخانه شده است.

حال برای اینکه بتواند این مشکل را برطرف نماید بایستی به سوالاتی از قبیله چرا رفتار های اعتراض آمیز در کارخانه شروع شد؟ چرا با وجود گذشت این یک هفته همچنان این اعتراضات ادامه دارد؟ چرا این نوع اعتراض را انتخاب نموده اند؟ چرا خواسته های خود را مستقیم مطرح نکرده اند؟

دیگر مدیر عامل بتواند جواب های درست را برای سوالات بالا پیدا نماید میتواند عامل اصلی بی انگیزگی را شناسایی نموده و با انتخاب یک انگیزاننده مناسب در جهت حل مشکل تلاش نمایند. اما در صورتی که حتی به یک یا چند سوال مربوطه پاسخ مناسبی پیدا نکند نمیتواند فرایند انگیزشی را به خوبی طی نماید.

انگیزش

انگیزش در یادگیری

وجود تفاوت ها در پیشرفت تحصیلی دانش آموزانی که از لحاظ توانایی و استعداد در شرایط یکسانی هستند باعث می شود که نقش انگیزه بیشتر به چشم بیاید. این تفاوت ها به دلیل متفاوت بودن میزان انگیزه و همچنین نوع انگیزه در اشخاص می باشد. و معلمان و مربیان اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم روانشناسان و مشاوران تحصیلی سعی بر آن دارند که با ورود به حوزه انگیزشی و شناسایی جزئیات و ابعادآن، به دانش آموزان کمک کنند تا انگیزه کافی جهت یادگیری را کسب نمایند.

شناسایی مفهوم انگیزش و همچنین شناخت کافی است انگیزه های مختلف و علم بر انگیزاننده های مناسب به معلمین و مشاوران کمک می کند تا در اجرای برنامه های آموزشی بهترین عملکرد را داشته باشند.

به طور کلی در اکثر مواقع اگر فرزند شما در انجام بعضی از کارها از خود توانایی های مورد نیاز را نشان نمی دهد و یا هنگام انجام آن کار ابوس و عصبانی میشود. دلیل بر نداشتن استعداد جهت انجام آن کار نیست چرا که به احتمال زیاد فرزند شما انگیزه مناسب برای انجام آن کاررا ندارد. متاسفانه در حال حاضر نظام آموزشی ما در برآیند انگیزشی تحصیلی خوب عمل نکرده و این امر باعث شده است که اکثر دانش آموزان تمایل زیادی به مطالعه و انجام تکالیف به خود نداشته باشد.

مشاوران تحصیلی همگام مواجهه با چنین مشکلاتی سعی بر آن دارند که فرایند انگیزشی را بررسی نمایند. چرا که در بررسی این فرایند و شناسایی جزئیات میتوانند علل چنین رفتاری را به خوبی کشف نمایند. و همچنین با توجه به تخصصی که دارند می توانند بهترین انگیزاننده ممکن را جایگزین انتخاب نامناسب قبلی نمایند. تا از طریق آن فرایند انگیزشی بهترین نحو صورت گیرد.

انگیزه
در واقع انگیزش توجیه کننده رفتار های تقویت کننده، و مشخص کردن جهت گیری هدف های رفتاری و همچنین تعیین کننده میزان وقت صرف شده در انجام امور یادگیری می باشد. به طوری که انگیزه‌های هر فرد تعیین کننده این است که چه چیزی برای آن تقویت کننده محسوب می شود. و از طرفی با توجه به اینکه انسان هدف گراست رفتار آن نیز در جهتی است که بتواند به هدف خود برسد. و همچنین میزان زمان صرف شده جهت انجام تکالیف و یا آموختن مطالب با انگیزه شخص ارتباط مستقیم دارد.

تقویت انگیزش در یادگیری

بسیاری از والدین در مواجهه با مشکلاتی از قبیل افت تحصیلی و یا بی رغبتی دانش آموز نسبت به سالهای قبل و حتی در برخی از موارد تغییر رفتار ناگهانی دانش آموز دچار نگرانی های زیادی شده و نمی دانند به چه طریقی نسبت به حل مشکل اقدام نمایند. بهترین راه برای افرادی که در چنین شرایطی قرار گرفته اند و یا بهتر است بگوییم برای همه افراد در این شرایط قرار گرفته اند و چه آنهایی که نمی خواهند چنین شرایطی را تجربه نمایند، مراجعه به یک متخصص روانشناس و مشاور تحصیلی مجرب می باشد.

ایجاد انگیزه

موسسه مشاوره تحصیلی دکتر صیادی با ارائه خدمات در زمینه انتخاب رشته و مشاوره تحصیلی و شغلی و همچنین در زمینه اختصاصی برنامه نویسی شخصی سازی شده با در نظر گرفتن فرایند انگیزشی در خدمت شما هموطنان می باشد. جهت رزرو کردن زمان ملاقات می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. و همچنین می توانید در دوره های آموزشی تندخوانی که توسط خانم دکتر صیادی برگزار می‌شود شرکت نمایید

رزرو زمان مشاوره

 

 

۰ دیدگاه

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *